Wat is het beste moment om in te checken?

| |

Het is voor veel mensen bij elke vliegreis weer een lastige afweging: hoe zorg je ervoor dat je zonder stress kunt inchecken, maar ook niet onnodig lang moet wachten op de luchthaven. Of te wel: wat is het beste moment om in te checken voor je vlucht?

Wees ruim op tijd voor het boarden
Één ding is zeker: neem in ieder geval geen risico met boarden. Als de vliegtuigdeur eenmaal dicht zit, gaat ‘ie zelden meer open voor vertrek. Waar je bij laat inchecken van koffers en de douanecontrole soms nog wat tijd kunt goedmaken door simpelweg heel snel naar de gate te gaan, is er bij het boarden geen gelegenheid meer om je late aankomst goed te maken. Doorgaans begint het boarden zo’n 45 minuten voor vertrek. Vaak sluit de balie al een half uur voor vertrek.

Bedenk daarbij dat hoe groter de luchthaven, hoe tijdrovender de weg naar de gate is. Zowel in absolute meters als qua vertraging door rijen bij bijvoorbeeld de douane. Of te wel: vliegen vanaf Schiphol kost meer tijd dan vanaf Eindhoven of Rotterdam.

Maar wat is dan ons advies? Onder meer Schiphol adviseert om 2 uur voor vertrek aanwezig te zijn bij Europese vluchten en 3 uur voor intercontinentale vluchten. Heb je afwijkende bagage, reis je met een huisdier of heb je speciale assistentie nodig? Houd dan rekening met meer tijd dan bovenstaande adviestijden.

Tips
Om tijd te besparen bieden veel maatschappijen online inchecken aan. Dit kun je dus thuis al doen, soms zelfs met je mobiel. Vaak is het vanaf 24 uur voor vertrek mogelijk om online in te checken, waarbij je je boardingpass via e-mail of als afbeelding op je smartphone krijgt en deze kunt laten scannen.

Tegenwoordig zijn er ook steeds meer mogelijkheden om je bagage via een selfservice te droppen. Bij de selfservice bagage drop-off volg je simpelweg de instructies op het scherm. Print je bagagelabel en bevestig het op de juiste manier aan je bagage. Je koffers vinden via de bagagekelder automatisch de weg naar je vliegtuig.

Vorige

Hoe groot mag mijn handbagage zijn?

Zwanger op vakantie: dit zijn de do’s en don’ts

Volgende

Plaats een reactie