Zo verklein je de kans op voedselvergiftiging

Heb je een geweldige droomreis geboekt, mis je een deel van de vakantie door voedselvergiftiging. Dat wil je natuurlijk niet, dus hebben we wat tips om de kans op voedselvergiftiging te verkleinen.

Kies zorgvuldig wat je eet
Eet alleen vlees en vis als het goed doorbakken, gekookt of gefrituurd is. Als je namelijk besmette etenswaren eet, dan riskeer je besmetting met bijvoorbeeld hepatitis A. Wat betreft fruit is het advies om alleen fruit te eten dat je zelf bronwater hebt gewassen of zelf hebt geschild. Doe je dat niet, dan riskeer je infectieziekten zoals (reizigers)diarree, buiktyfus of hepatitis A. Wees ook voorzichtig met rauwe salades wanneer je deze niet zelf hebt bereid. In veel landen worden groenten met kraanwater gewassen. Dan hou je kans op infectieziekten.

Was je handen regelmatig
Was je handen tenminste vóór het koken en vóór het eten, bij voorkeur met desinfecterende zeep. Doe dat ook vóór en na gebruik van het toilet.

Frisdrank zonder ijs
Bestel in landen waar je het kraanwater niet kunt drinken bij voorkeur frisdrank zonder ijs. IJsklontjes worden in veel landen gemaakt van lokaal kraanwater. Ook daar kun je eerder genoemde infectieziekten door krijgen. Loop ook kraampjes op straat waar ijs en drankjes met ijs worden aangeboden voorbij.

Wees alert en proef
Smaakt een gerecht vreemd of zurig? Bedenk dan dat het wel eens bedorven zou kunnen zijn. Laat je beleefdheid voor wat het is en laat het eten staan.

Vraag advies
Los van bovenstaande adviezen om de klein op voedselvergiftiging te voorkomen kan het ook geen kwaad om locals te vragen waar zij doorgaans eten. Op plekken waar de lokale bevolking graag eet is de kans op vers voedsel het grootst. Soms kun je ook thuis voor vertrek al via fora en via recensies uitpluizen wat de ‘hot spots’ zijn om te eten.