Zwanger op vakantie: dit zijn de do’s en don’ts

| |

Nog even samen genieten voordat jullie kleine komt? Dit zijn de zaken om rekening mee te houden als je zwanger bent en op vakantie gaat.

Autovakantie
Wanneer je met de auto op vakantie gaat, is vooral hoe je je voelt bepalend voor de vraag of je nog op vakantie kunt. Trek je het nog om lang met je dikke buik in de auto te zitten? Daarnaast moet je je afvragen of je het risico wil nemen nemen dat je mogelijk niet thuis of in je eigen ziekenhuis kunt bevallen, maar op je vakantiebestemming. Vaak wordt aangeraden om vanaf vier weken tot de uitgerekende datum dichtbij huis te blijven.

Vliegvakantie
De meeste luchtvaartmaatschappijen nemen je na je 36ste week zwangerschap niet meer mee. Dat is vanwege de kans op een vroegtijdige bevalling in het vliegtuig. Bij een tweelingzwangerschap ligt deze grens op 32 weken. Weet dat het medisch onverantwoord is om te vliegen na de 37ste week van de zwangerschap tot en met zeven dagen na de bevalling.

Kan ik tijdens mijn zwangerschap veilig in de zon?
Als je zwanger bent is het advies om met mate in de zon te zijn. Het kan namelijk zijn dat je tijdens de zwangerschap minder goed dan normaal tegen de warmte kunt. Bovendien is het mogelijk dat tijdens je zwangerschap de pigment produktie toeneemt, waardoor je een verhoogd risico hebt een zwangerschapsmasker (melasma) op te lopen. Bij een zwangerschapsmasker krijg je niet zo fraaie pigmentvlekken in je gezicht. Soms blijven deze na de zwangerschap zichtbaar. Een goed advies is om als zwangere een hoed of pet te dragen en zoveel mogelijk de schaduw op te zoeken. Ga je wel de zon in, of bevind je je op een warme locatie en heb je last van de warmte? Zoek dan direct een koele plek op.

Risico op infectieziektes?
Als je zwanger bent, is het verstandig om wellicht een bestemming te kiezen waar de kans op infectieziektes het kleinst is. Deze landen liggen soms dichter bij huis dan je denkt, denk bijvoorbeeld aan Marokko, Turkije en Egypte. Voor deze landen wordt hepatitis A en DTP vaccinatie aanbevolen.

Veel ziektes kunnen tijdens de zwangerschap een ernstiger verloop hebben. Malaria, zika, chikungunya of gele koortsinfectie tijdens de zwangerschap vormt een ernstige bedreiging voor moeder en/of ongeboren kind. Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) adviseert zwangeren om de risico’s van een reis naar een gebied waar tropische ziektes als zika-virus, dengue, malaria en chikungunya voorkomen goed af te wegen. Dit geldt nog meer voor gebieden waar multiresistente malaria voorkomt. Wees je ervan bewust dat omdat niet alle malariatabletten tijdens de zwangerschap gebruikt kunnen worden, optimale bescherming tegen malaria tijdens de zwangerschap niet altijd mogelijk is.

Ben je zwanger en ga je op reis? Vraag dan voordat je boekt advies bij je huisarts, GGD of een vaccinatiecentrum.

Vorige

Wat is het beste moment om in te checken?

Zo verklein je de kans op voedselvergiftiging

Volgende

Plaats een reactie